Kruimelpad
- Home
- Hoe werkt een warmtepomp?
Hoe werkt een warmtepomp?
Hoe werkt een warmtepomp nu precies en wat komt er allemaal bij kijken? Een warmtepomp werkt door gebruik te maken van de warmte uit de aarde of uit de lucht. Deze bronnen hebben een relatief lage temperatuur. De warmtepomp is in staat om warmte te onttrekken aan deze bron en deze op te waarderen naar een hogere temperatuur. Deze warmte wordt gebruikt om uw huis te verwarmen en als warm tapwater. Andersom kan de relatief lage temperatuur van aarde of lucht worden gebruikt om uw huis te koelen in de zomer
Eigenlijk lijkt de werking van een warmtepomp een beetje op een omgekeerde koelkast: de warmtepomp onttrekt warmte aan de bron (lucht of grond), om die vervolgens via een warmtewisselaar af te geven aan water in een gesloten cv-circuit, meestal laagtemperatuurverwarming zoals vloer verwarming. Voor warm tapwater wordt de warmte afgegeven aan water in een voorraadvat (boiler).
1: Sonde: Het systeem neemt energie op uit de aarde. De boring voor de sonde is ongeveer 70 m. diep, en het gaat om een gesloten systeem. De vloeistof in de sonde komt niet in contact met de grond of het grondwater.
2: De opgenomen energie wordt via de vloeistof in de gesloten sonde naar de warmtepomp geleid.
3: Warmtepomp: In de warmtepomp wordt de relatief lage temperatuur van de vloeistof verder verhoogd naar een temperatuur van ongeveer 45 graden.
4: Vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren: Deze verwarmde vloeistof geeft zijn warmte af aan het afgifte systeem, bijvoorbeeld de vloerverwarming.
5: Douche: Naast verwarmen van het huis zorgt de warmtepomp ook voor het warme water om te douchen .
6: De vloeistof in het gesloten systeem koelt af en stroomt vervolgens opnieuw naar de aarde om nieuwe energie op te nemen. Omdat de aarde op circa 70 meter diepte een constante temperatuur heeft kan dit proces oneindig doorgaan. In de zomer kan de relatief lage temperatuur van de aarde (circa 10 graden) worden gebruikt om uw huis passief te koelen.
Aardwarmte of warmte uit de lucht?
Onze omgeving zit vol energie. Met een warmtepomp kan deze energie uit de natuur, aardwarmte of warmte uit de lucht, worden gebruikt als verwarmingswarmte en voor de verwarming van water. Een aardwarmtepomp of lucht-water warmtepomp is daarmee erg duurzaam omdat gebruik wordt gemaakt van deze onuitputtelijke en kosteloze bronnen.
De keuze voor aardwarmte of lucht als bron hangt af van uw wensen, mogelijkheid tot het aanleggen van een bodembron (m.n. bij renovatie) , mate van isolatie van uw huis. Neem hiervoor contact op met een warmtepompspecialist. Link met offertepagina
Kenmerken van een warmtepomp
Met warmtepomp kunt u uw huis op een Energiezuinige manier verwarmen. Als u kiest voor een zgn. ‘all-electric’ oplossing heeft u geen gasaansluiting meer nodig. Voor wijken waarin geen gasaansluiting beschikbaar is is een warmtepomp dé oplossing voor verwarming van uw huis en uw warme water. Als de aardwarmtepomp een geïntegreerde koeling heeft kan u met de warmtepomp ook koelen via de vloerverwarming. Een goed geïsoleerde woning kan in de zomer zijn warmte minder snel kwijt. Dan is passieve koeling, door gebruik te maken van de lagere bodemtemperatuur, zeer prettig en vrijwel zonder energieverbruik. Een lucht- water warmtepomp wordt altijd buiten geplaatst. Maar ook voor bodemgekoppelde warmtepompen heeft Geo-Energie oplossingen die buiten kunnen worden geplaatst. Dit kan een goor voordeel zijn als u binnen weinig ruimte hebt.
Verschillende warmtepompen
- Luchtwarmtepomp
Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van de warmte in de buitenlucht. De warmte wordt gebruikt voor de verwarming van uw huis. Omdat de warmtepomp werkt met lage temperaturen voor verwarming, werkt het systeem het beste met laag temperatuurverwarming zoals vloerverwarming of laag-temperatuur radiatoren. Voor het warm tapwater wordt een boiler gebruikt. De Luchtwarmtepomp staat buiten en neemt circa 2m2 in beslag. - Aardwarmtepomp
Een aardwarmtepomp of bodemgekoppelde warmtepomp maakt gebruik van de aardwarmte. Door opwarming door de zon is de temperatuur op circa 70 meter diepte constant ongeveer 10 graden. Voor de aardwarmtepomp worden er 1 of meerder gaten geboord tot circa 70 meter diepte. Hierin worden sondes aangebracht die de warmte uit de grond opnemen. Het gaat om een gesloten systeem dat vrijwel overal mag worden toegepast. Geo-Energie beschikt over een eigen gecertificeerd boorbedrijf om deze boringen op een verantwoorden manier uit te voeren. De aardwarmtepomp is ideaal bij nieuwbouw. Gaat u bouwen in een wijk zonder gasaansluiting dan is de aardwarmtepomp de comfortabele en duurzame oplossing voor verwarming en koeling. - Hybride warmtepomp Bij een hybride warmtepomp wordt de lucht-warmtepomp gekoppeld aan uw bestaande CV ketel. Deze oplossing wordt toegepast bij bestaande woningen. De Hybride warmtepomp neemt de verwarming van uw woning gedeeltelijk voor zijn rekening. De bestaande installatie bereidt het warm tapwater en ondersteunt de warmtepomp wanneer nodig (dat wil zeggen als het buiten zeer koud is). Een controller optimaliseert automatisch de inzet van de warmtepomp of CV ketel.
- Vaillant warmtepomp en NIBE warmtepomp
Als onafhankelijke installateur werkt Geo-Energie uitsluitend met warmtepompen die een uitstekende prijs/waarde verhouding hebben. Daarom heeft Geo-Energie een keuze gemaakt in betrouwbare en efficiënte warmtepompmerken.
Een warmtepomp voor uw nieuwbouwwoning?
Bij een warmtepomp voor uw nieuwbouwwoning bent u met een aardwarmtepomp goed voorbereid op een toekomst zonder fossiele brandstoffen, zeker als u die combineert met zonnepanelen. Een gasaansluiting is niet langer noodzakelijk als u ook elektrisch kookt. Zo bespaart u de aansluiting op het gasnet. Daarom is deze oplossing ook zeer geschikt voor bouwen in een wijk zonder gasaansluiting. Aardwarmte is, bij nieuwbouw, makkelijker in te plannen en helpt om te voldoen aan alle milieunormen (EPC) bij nieuwbouw. U woont duurzaam en comfortabel met uw eigen energiebron!
Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op
“De service is echt fantastisch. Van begin tot het eind zijn wij compleet ontzorgd.”
Gerard de Jong
- Gespecialiseerd in bodemwarmtepompen
- Merkonafhankelijk
- Compleet ontzorgen
- Meer dan 20 jaar ervaring
- Betrouwbare partners: Vaillant, Stiebel Eltron en NIBE